Як вибрати турку для турецької кави?

Який вигляд має хороша турка для кави? Виділимо 8 пунктів:
- Конусоподібна форма.
- Товсте дно.
- Матеріал виготовлення з хорошою теплопровідністю.
- Співвідношення горловини і дна становить 1:2. Чим більше ця різниця, тим смачніше кава.
- Ручка з теплоізолюючого матеріалу.
- Підходящий об'єм.
- Простота у використанні та догляді.
- Надійність і довговічність.
З якого матеріалу повинна бути зроблена турка? Матеріал – основний параметр, від якого варто відштовхуватися у виборі турки. Бувають турки із алюмінію, міді (латуні), глини (кераміка), скла, нержавіючої сталі і навіть срібла. Якому матеріалу віддати перевагу? Давайте розглянемо всі варіанти детальніше.
Алюмінієва турка
Використовуються різні марки харчових алюмінієвих сплавів. Турки роблять методом промислової штампування.
Переваги:
- Легка. Алюмінієвий сплав - це легкий метал.
- Дешева.
- Проста в догляді. Легко мити.
- Хороший варіант для приготування кави в похідних умовах. На замітку походникам.
Недоліки:
- Дуже маленька різниця в діаметрі шийки і дна. Пропорція 1:2 дуже рідко дотримується, тому аромат кави губиться.
- Не довговічна. Алюміній м'який. Його легко подряпати, залишити вм'ятину на корпусі.
- Дизайн простий. Турки з алюмінію не порадують своєю витонченістю і красою.
- Не стійкі із-за невеликої ваги. Їх легко перекинути.
Мідна турка (з латуні)
Використовується сплав міді, найчастіше – латунь. Турки з чистої міді зустрічаються рідко, так як в чистому вигляді метал дуже швидко окислюється, утворюючи шкідливі для людини сполуки. У будь-якому випадку латунні джезви зсередини обов'язково покривається харчовим оловом, щоб не допустити найменшого окислення.
Мідна турка - класичний зразок кавового посуду, який довів свою ефективність сотнями років своєї експлуатації.
Переваги:
- Конусоподібна форма
- Дотримання необхідних пропорцій дна і шийки. Тому пінка кави собрается в вузькій шийці і надійно закупорює його. Так зберігаються аромат і смак кави.
- Потовщене дно сприяє рівномірному прогріванню турки.
- Надійність, міцність.
- Красивий зовнішній вигляд.
- Доступна ціна.
Недоліки:
- Необхідно періодично чистити мідь.
- Стінки турки добре вбирають запахи, особливо, при тривалому використанні. Тому довго вона не збереже свій свіжий зовнішній вигляд.
Керамічна (глиняна) турка
Роблять із суміші глини, іноді з додаванням пластифікаторів. Можна знайти глиняні турки глазуровані або без захисного покриття.
Переваги:
- Екологічність і повна безпека.
- Товсті стінки сприяють повільного, поступового нагрівання.
- Велика різноманітність дизайнів.
- Конусоподібна форма.
- Вузьке горлечко і розширене дно з дотриманням необхідних пропорцій.
Недоліки:
- Крихкість. Їх легко розбити.
- Ціна вище, ніж у мідної та алюмінієвої.
- Часто бувають з декориративными елементами, які не практичні в повсякденному догляді.
- Не довговічні. Неглазуровані турки мають підвищену пористість, тому швидко вбирають барвний пігмент та запахи.
Скляна турка
Скляні джезви - недавній тренд. Використовують боросилікатне скло, стійке до нагрівання. Роблять їх у фабричних умовах.
Виглядає стильно і сучасно, але більше підходить на роль кухонного ковшика на всі випадки життя.
Переваги:
- Естетично привабливий зовнішній вигляд.
- Простота догляду та експлуатації.
- Універсальність застосування. У скляному ковшике можна гріти воду, молоко, глінтвейн.
Недоліки:
- Крихкість. Розбити стелко дуже просто.
- Занадто великий об'єм. Скляний посуд для кави зазвичай випускається об'ємом від 0,5 л.
- Занадто швидке закипання води. Це руйнує аромат і смак напою. Готувати каву треба повільно.
- Відхід від класичної форми турки. Занадто широке горлечко сприяє втраті аромату і смаку в процесі приготування.
Срібна турка
Турки зі срібла різної проби часто купують на подарунок, в якості пам'ятного сувеніра. Їх виготовляють у майстернях або на ювелірних заводах.
Срібна турка – статусний і дорогий подарунок, елемент дизайну, але для щоденного використання навряд чи підходить.
Переваги:
- Краса і витонченість, красива карбування.
- Класична конусоподібна форма з вузьким горлечком.
- Надійність.
Недоліки:
- Висока вартість.
- Складна в експлуатації, необхідно регулярно чистити срібло.
- Висока ціна.
- Занадто швидкий нагрів. Срібло має дуже високу теплопровідність, набагато вище, ніж у міді і алюмінію, тому вода буде закипати занадто швидко, і кава буде водянистий.
Турка з нержавіючої сталі
Виготовляють зі сталевого сплаву з додаванням хрому або цинку для того, щоб уникнути окислення металів. Джезви з нержавіючої сталі виготовляють тільки заводським способом. Чесно кажучи, турку з нержавійки тільки з ввічливості можна назвати туркою. Це скоріше багатоцільовий сталевий кухлик - міцний, зручний і універсальний.
Переваги:
- Легка.
- Проста в догляді.
- Міцна.
- Не дорога ціна.
- Надійна.
Недоліки:
- Широке горлечко.
- Рівні стінки і однакова товщина металу по всій поверхні, без потовщення дна.
- Великі обсяги – від 400 мл, але найчастіше випускається посуд у 500 і 750 мл
Турку якого об'єму краще обрати?
Є турки дуже різного об'єму. Конструкція джезви дає найкращий результат при максимальному наповненні. Тому краще всього купити турку того обсягу, який ви одразу і випиваєте.
- 100 мл – на 1 чашку кави. Вона часто використовується для приготування кави на піску.
- 150-180 мл – турецька кава на двох.
- 220-250 мл – найпопулярніший формат турки серед українців, так як часто ми п'ємо каву великими порціями. В неї поміщаються дві достойні чашки кави.
Турка з якою ручкою краща?
Зручна і міцна ручка – важливий фактор зручності використання турки. Яка ручка буде найбільш підходящою?
- З металу. Такі ручки зустрічаються, як правило, в дешевих алюмінієвих джезвах. Металеві тримачі швидко нагріваються. За них неможливо взятися голими руками, треба використовувати прихватки.
- З дерева. З нього виготовляють ручки для мідних, іноді керамічних турочок. Дерево не гріється, дозволяє брати посуд незахищеною рукою. Правда, дерево не "живе" довго: брудниться, тріскається.
- З пластику. Зараз популярний, так званий, бакеліт. Він не гріється, не плавиться, має невелику вагу. Саме з нього роблять тримачі для скляних і сталевих турків. Не рідко його застосовують і для мідного посуду.
Какое крепление ручки бывает?
- На болтах. В этом случае ручка присоединяется к корпусу с помощью двух болтов, их головки видны на внутренней части турки. Крепление надежное, держится долго.
- На припой. Припаянные ручки менее надежны. Современные турки покрывают различными составами для того, чтобы они не окислялись. Эти составы иногда нарушают качество сцепления при пайке. Поэтому такие ручки могут отказать в самый неподходящий момент.
Турка якого дизайну краще?
Це питання індивідуальне, але є кілька важливих моментів.
- Джезви темного кольору довше зберігають свій гарний античний вид. Навіть мідні турки іноді роблять з ефектом патини, щоб потемніння, неминучі згодом, були не так помітні.
- Велика кількість декоративних елементів – ліплення, аплікацій, накладок – робить турку нарядною, але ускладнює щоденний догляд за нею. Чим менше поглиблень і западин на поверхні, тим простіше тримати її в чистоті.
- Регулярне нагрівання може послабити кріплення накладних елементів. Металеву поверхню може прикрашати неглибока карбування або гравірування, яку легко чистити навіть при потемнінні.
Висновок: найкраща турка для кави
- Мідна
- Обсяг 150-180 мл
- З товстими стінками, вузьким горлечком і широким дном, лита (без швів)
- Без зайвих прикрас
- Бронзового кольору
- "Я готую каву в джезві, а пінки немає. Чому?", - часте запитання, яке ставлять любители кави по-турецьки. Люди намагаються відтворити чудовий смак кави, яким смакували у відпустці чи просто у турецькому кафе. Чому ж кава в джезві вдома може виявитися не такою вражаючою і геть без пінки на відміну від тої, яку готували вам турки?