Продавець Гранд Базар у Києві розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1139 відгуків
+380 (66) 367-92-73

Як вибрати турку для турецької кави?

Як вибрати турку для турецької кави?

Який вигляд має хороша турка для кави? Виділимо 8 пунктів:

  1. Конусоподібна форма.
  2. Товсте дно.
  3. Матеріал виготовлення з хорошою теплопровідністю.
  4. Співвідношення горловини і дна становить 1:2. Чим більше ця різниця, тим смачніше кава.
  5. Ручка з теплоізолюючого матеріалу.
  6. Підходящий об'єм.
  7. Простота у використанні та догляді.
  8. Надійність і довговічність.

З якого матеріалу повинна бути зроблена турка? Матеріал – основний параметр, від якого варто відштовхуватися у виборі турки. Бувають турки із алюмінію, міді (латуні), глини (кераміка), скла, нержавіючої сталі і навіть срібла. Якому матеріалу віддати перевагу? Давайте розглянемо всі варіанти детальніше.

Алюмінієва турка

Використовуються різні марки харчових алюмінієвих сплавів. Турки роблять методом промислової штампування.

Переваги:

  • Легка. Алюмінієвий сплав - це легкий метал.
  • Дешева.
  • Проста в догляді. Легко мити.
  • Хороший варіант для приготування кави в похідних умовах. На замітку походникам.

Недоліки:

  • Дуже маленька різниця в діаметрі шийки і дна. Пропорція 1:2 дуже рідко дотримується, тому аромат кави губиться.
  • Не довговічна. Алюміній м'який. Його легко подряпати, залишити вм'ятину на корпусі.
  • Дизайн простий. Турки з алюмінію не порадують своєю витонченістю і красою.
  • Не стійкі із-за невеликої ваги. Їх легко перекинути.

Мідна турка (з латуні)

Використовується сплав міді, найчастіше – латунь. Турки з чистої міді зустрічаються рідко, так як в чистому вигляді метал дуже швидко окислюється, утворюючи шкідливі для людини сполуки. У будь-якому випадку латунні джезви зсередини обов'язково покривається харчовим оловом, щоб не допустити найменшого окислення.

Мідна турка - класичний зразок кавового посуду, який довів свою ефективність сотнями років своєї експлуатації.

Переваги:

  • Конусоподібна форма
  • Дотримання необхідних пропорцій дна і шийки. Тому пінка кави собрается в вузькій шийці і надійно закупорює його. Так зберігаються аромат і смак кави.
  • Потовщене дно сприяє рівномірному прогріванню турки.
  • Надійність, міцність.
  • Красивий зовнішній вигляд.
  • Доступна ціна.

Недоліки:

  • Необхідно періодично чистити мідь.
  • Стінки турки добре вбирають запахи, особливо, при тривалому використанні. Тому довго вона не збереже свій свіжий зовнішній вигляд.

Керамічна (глиняна) турка

Роблять із суміші глини, іноді з додаванням пластифікаторів. Можна знайти глиняні турки глазуровані або без захисного покриття.

Переваги:

  • Екологічність і повна безпека.
  • Товсті стінки сприяють повільного, поступового нагрівання.
  • Велика різноманітність дизайнів.
  • Конусоподібна форма.
  • Вузьке горлечко і розширене дно з дотриманням необхідних пропорцій.

Недоліки:

  • Крихкість. Їх легко розбити.
  • Ціна вище, ніж у мідної та алюмінієвої.
  • Часто бувають з декориративными елементами, які не практичні в повсякденному догляді.
  • Не довговічні. Неглазуровані турки мають підвищену пористість, тому швидко вбирають барвний пігмент та запахи.

Скляна турка

Скляні джезви - недавній тренд. Використовують боросилікатне скло, стійке до нагрівання. Роблять їх у фабричних умовах.

Виглядає стильно і сучасно, але більше підходить на роль кухонного ковшика на всі випадки життя.

Переваги:

  • Естетично привабливий зовнішній вигляд.
  • Простота догляду та експлуатації.
  • Універсальність застосування. У скляному ковшике можна гріти воду, молоко, глінтвейн.

Недоліки:

  • Крихкість. Розбити стелко дуже просто.
  • Занадто великий об'єм. Скляний посуд для кави зазвичай випускається об'ємом від 0,5 л.
  • Занадто швидке закипання води. Це руйнує аромат і смак напою. Готувати каву треба повільно.
  • Відхід від класичної форми турки. Занадто широке горлечко сприяє втраті аромату і смаку в процесі приготування.

Срібна турка

Турки зі срібла різної проби часто купують на подарунок, в якості пам'ятного сувеніра. Їх виготовляють у майстернях або на ювелірних заводах.

Срібна турка – статусний і дорогий подарунок, елемент дизайну, але для щоденного використання навряд чи підходить.

Переваги:

  • Краса і витонченість, красива карбування.
  • Класична конусоподібна форма з вузьким горлечком.
  • Надійність.

Недоліки:

  • Висока вартість.
  • Складна в експлуатації, необхідно регулярно чистити срібло.
  • Висока ціна.
  • Занадто швидкий нагрів. Срібло має дуже високу теплопровідність, набагато вище, ніж у міді і алюмінію, тому вода буде закипати занадто швидко, і кава буде водянистий.

Турка з нержавіючої сталі

Виготовляють зі сталевого сплаву з додаванням хрому або цинку для того, щоб уникнути окислення металів. Джезви з нержавіючої сталі виготовляють тільки заводським способом. Чесно кажучи, турку з нержавійки тільки з ввічливості можна назвати туркою. Це скоріше багатоцільовий сталевий кухлик - міцний, зручний і універсальний.

Переваги:

  • Легка.
  • Проста в догляді.
  • Міцна.
  • Не дорога ціна.
  • Надійна.

Недоліки:

  • Широке горлечко.
  • Рівні стінки і однакова товщина металу по всій поверхні, без потовщення дна.
  • Великі обсяги – від 400 мл, але найчастіше випускається посуд у 500 і 750 мл

Турку якого об'єму краще обрати?

Є турки дуже різного об'єму. Конструкція джезви дає найкращий результат при максимальному наповненні. Тому краще всього купити турку того обсягу, який ви одразу і випиваєте.

  • 100 мл – на 1 чашку кави. Вона часто використовується для приготування кави на піску.
  • 150-180 мл турецька кава на двох.
  • 220-250 мл – найпопулярніший формат турки серед українців, так як часто ми п'ємо каву великими порціями. В неї поміщаються дві достойні чашки кави.

Турка з якою ручкою краща?

Зручна і міцна ручка – важливий фактор зручності використання турки. Яка ручка буде найбільш підходящою?

  1. З металу. Такі ручки зустрічаються, як правило, в дешевих алюмінієвих джезвах. Металеві тримачі швидко нагріваються. За них неможливо взятися голими руками, треба використовувати прихватки.
  2. З дерева. З нього виготовляють ручки для мідних, іноді керамічних турочок. Дерево не гріється, дозволяє брати посуд незахищеною рукою. Правда, дерево не "живе" довго: брудниться, тріскається.
  3. З пластику. Зараз популярний, так званий, бакеліт. Він не гріється, не плавиться, має невелику вагу. Саме з нього роблять тримачі для скляних і сталевих турків. Не рідко його застосовують і для мідного посуду.

Какое крепление ручки бывает?

  1. На болтах. В этом случае ручка присоединяется к корпусу с помощью двух болтов, их головки видны на внутренней части турки. Крепление надежное, держится долго.
  2. На припой. Припаянные ручки менее надежны. Современные турки покрывают различными составами для того, чтобы они не окислялись. Эти составы иногда нарушают качество сцепления при пайке. Поэтому такие ручки могут отказать в самый неподходящий момент.

Турка якого дизайну краще?

Це питання індивідуальне, але є кілька важливих моментів.

  • Джезви темного кольору довше зберігають свій гарний античний вид. Навіть мідні турки іноді роблять з ефектом патини, щоб потемніння, неминучі згодом, були не так помітні.
  • Велика кількість декоративних елементів – ліплення, аплікацій, накладок – робить турку нарядною, але ускладнює щоденний догляд за нею. Чим менше поглиблень і западин на поверхні, тим простіше тримати її в чистоті.
  • Регулярне нагрівання може послабити кріплення накладних елементів. Металеву поверхню може прикрашати неглибока карбування або гравірування, яку легко чистити навіть при потемнінні.

Висновок: найкраща турка для кави

  1. Мідна
  2. Обсяг 150-180 мл
  3. З товстими стінками, вузьким горлечком і широким дном, лита (без швів)
  4. Без зайвих прикрас
  5. Бронзового кольору
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner